Hvor meget maling skal jeg bruge?

 

Vi får mange spørgsmål fra kunder om, hvor langt en bøtte maling rækker eller hvor mange liter maling, man skal bruge til et bestemt malerprojekt.

Hvor mange liter maling til en m2

Der vil stå på bøtten, hvor langt den rækker. Men de fleste produkter rækker til 8-10 m2 pr. liter, og dermed kan du male 80-100 m2 med 10 liter maling.

Omregnet skal du bruge ca. 0,1 liter maling pr. kvadratmeter.

Husk, at der går lidt maling til spilde i malerbakker, pensler og ruller, så vi anbefaler, at du sørger for at have lidt maling til overs – f.eks. ved at runde en smule op, når du regner ud, hvor meget du skal bruge.

Tip: Malermestre maler gerne med et lidt tykkere lag end privatpersoner. Så hvis der står 6-8 m2 pr. liter på bøtten, kan du som udgangspunkt godt regne med at have maling til måske 8-10 m2 pr. liter. Det kommer an på, hvor tykt lag, du maler med, men ofte vil du få lidt flere m2 ud af en bøtte maling, end der står på bøtten.

Hvor meget maling til en væg

For at finde ud af, hvor meget maling du skal bruge til en væg, skal du gange højde og bredde. Hvis væggen er 5 meter bred og 2,5 meter høj, har du i alt 12,5 m2.

For at male den to gange skal du altså bruge maling nok til 25 m2 – i alt omkring 2,5 liter maling. Husk at beregne lidt ekstra til spild ved malerbakker, pensler etc.

Populær vægmaling med god dækkeevne:

Hvor meget maling til et rum

For at udregne det areal, der skal males, skal du måle bredde og højde på hver væg og gange dem.

Så hvis du har et rum, der er 3×4 meter og har 2,5 meter til loftet, skal du bruge maling til at dække:

2 vægge á 3 x 2,5 (hver væg er så 7,5 m2) – i alt 15 m2
2 vægge á 4 x 2,5 (hver væg er så 10 m2) – i alt 20 m2
I alt = 35 m2

Hvis du skal male to gange, betyder det, at du skal bruge nok maling til 70 m2. I så fald vil en bøtte med 10 liter maling være nok, da de gerne rækker til omtrent 80 m2 afhængigt af, hvor tykt et lag du maler med. Husk igen at sørge for at have lidt ekstra, da der går lidt til spilde i pensler, ruller, bakker etc.

Hvor meget facademaling til et hus

Hvis du vil male facaden på dit hus, er det lidt uoverskueligt at måle alle fladerne på alle sider og trække vinduer og døre fra. Men en god grundregel er at gange grundarealet i huset med 2,5-3.

Så hvis du har et hus på 100 m2, skal du dække et areal på 250-300 m2.

Skal du male to gange, betyder det, at du i alt skal dække 500-600 m2. Dermed skal du regne med at bruge ca. 60 liter maling. Husk at beregne lidt ekstra, da der går lidt til spilde i pensler, ruller etc.

Populær facademaling

Hvilken maling er bedst?

Kan man bruge vægmaling til loftet? Hvilken vægmaling er mest slidstærk? Hvilken maling er bedst til træfacader? Er du i tvivl om, hvilken maling du skal vælge til hvad, kan du se vores guide til valg af maling her.

Opbevaring af maling

Hvis du har maling til overs og måske vil bruge resterne til et senere projekt, er det vigtigt at opbevare den korrekt, så den holder så længe som muligt.

Se her, hvordan du bedst opbevarer maling – og hvordan du kan se, om malingen er blevet for gammel.