Kan maling blive for gammelt?

 

Ja, maling kan godt blive for gammel. Du er ikke i tvivl, hvis din maling er for gammel, for så lugter den virkelig fælt – ligesom for gammel mælk. Malingen er i bund og grund rådden, og det kan man godt lugte på den.

Hvis der er mug på malingen, er den helt sikkert også for gammel, og så skal du smide den ud.

Maling der er tæt på at blive for gammel

Hvis malingen skiller (hvis der ligger et lag vand oven på malingen) er det sandsynligvis et tegn på, at malingen er tæt på at blive dårlig. Rør grundigt rundt i den før brug og læg mærke til, om den bliver rørt jævnt op. Hvis du ikke kan røre den op til at være helt jævn, er den blevet for gammel – så skal du smide den ud og købe ny maling.

Hvad sker der ved at bruge for gammel maling?

Der kan ske to ting, når maling er for gammel. Den kan skille til et punkt, hvor du ikke kan røre den sammen til en ensartet masse. I så fald kan du ikke få et pænt og holdbart resultat ved at male med den.

Hvis malingen lugter råddent, men ellers virker fin, skal du stadig undgå at bruge den. Som udgangspunkt vil lugten nemlig blive hængende, og så har du et rum, der lugter af alt for gammel mælk.

Holdbarhed på maling

Holdbarheden er lidt forskellig fra maling til maling. Derfor vil der som udgangspunkt stå en holdbarhedsdato på spanden, og den gælder, så længe du ikke har åbnet bøtten.

Derudover står der en holdbarhed efter åbning, men om den passer, afhænger af, hvordan du opbevarer malingen. Du bør derfor altid lugte til en åben bøtte maling og røre rundt i den, for at se, om den stadig dur.

Hvor længe holder forskellige slags maling?

Maling til vådrum vil som udgangspunkt holde sig længere end almindelig maling, da den er særligt udviklet til ikke at danne grobund for mug og skimmel. Af samme grund vil udendørs maling også holde længere end indendørs maling.

Få malingen til at holde længere

Malings holdbarhed afhænger som sagt af, hvordan du opbevarer den. For at få den bedste holdbarhed kan du følge disse anbefalinger:

  • Maling skal helst stå køligt
  • Spanden skal være lukket helt tæt. Læg gerne et lag husholdningsfilm hen over malingen, inden du lukker bøtten, så malingen undgår for meget kontakt med luften i bøtten
  • Maling tåler ikke frost
  • Brug en malerbakke, når du maler; undgå at male direkte fra bøtten
  • Rør malingen godt igennem med mellemrum

Se flere tips om maling her.